Rullesteinsstrender og strandflate, SØMNA
Sømna er Nord-Norges største landbrukskommune med veldig godt jordsmonn på gammel strandflate. Her foregår den nordligste produksjonen av hvete i verden. Det høyeste fjellet er Lysingen som er 648m. Det finnes mange interessante attraksjoner på Sømna.
Ved Innermarka finnes en samling av steinarbeider som er bygget med enkle verktøy. Olavskilden på Vennesund er knyttet til Olav den Hellige eller kong Olav Haraldsson, som skal ha vært i land her og hentet vann. Det er registret over 50 kulturminner som viser at det har vært aktivitet her i lang tid. Norges eldste sko er en lærsko fra 300 f.Kr. er funnet i ei myr på Sømna.
Ved Mardalsfjell ligger Triborgen, som er en stor strandvoll med rullesteiner, ca. 40-50 moh. Sagnet sier at en gullskatt skal være nedgravd her. Skatten skal være så stor at den kan fø hele Norges befolkning i 30 år. I 1887 kom det en delegasjon hit fra Leirfjord, lengre nord på Helgeland, for å finne skatten. De lyktes ikke med å finne den, og den har fortsatt ikke dukket opp. I dag er Triborgen et fredet kulturminne.
De runde steinene ble formet av bølger som slo inn mot land etter siste istid, da havnivået var høyere. Under siste istid var Norge dekket av tykke lag med isbreer som presset landet ned. Da isen smeltet steg landet opp igjen. Først hurtig, deretter langsommere. I dag er landhevingen i området rundt 4-5 mm i året. Etter hvert som landet steg ble gamle strandlinjer løftet opp, og derfor finner vi Triborgen dypt inne i skogen i dag.